Fórum: Útulky a domovy (příspěvků: 27)

Není útulek jako útulek aneb zkušennosti ze života (12.6.2008 1:20 83.208.196.18)

Dobrý den,
dovoluji si popsat vlastní zkušennost s útulkem
v Ústí nad Labem.
Náhle zavolala na pevnou linku osoba, že naše Bára se ztratila. Hovor byl bohužel přerušen.
Okamžitě celá rodina rozjela rozsáhlé pátrání, kdo volal a co s Barborkou je. Po mnoha telefonátech jsme se dovolali do Národního registru, kde nám sdělili, že se nachází na druhém konci republiky v Ústeckém útulku. Byli jsme v šoku.
Obratem jsme útulek kontaktovali s tím, že si nejlépe ihned pro Barborku přijedeme, protože je to domácí miláček - postelový pejsek, rozmazlovaný a hýčkaný,
a její pobyt venku v kotci byl pro nás nemyslitelný.
Paní, která zvedla telefon, jež nám byl poskytnut Registrem jako kontakt na útulek se zdála v rozhovoru velmi milá, vstřícná a ochotná. Volali jsme jí opakovaně a domluvili jsme se, že hned následující den se pro ni přes celou republiku rozjedeme.
Bohužel kvůli úmrtí a dalším okolnostem není v rodině žádný mužský - cesta pro nás tedy znamenala velký problém. Ale nikdo ani na zlomek vteřiny nepochyboval o tom, že se absolvovat musí.
Není to za rohem, takže jsme se opakovaně ptali, jestli něco potřebujeme sebou, zvláště peníze - zda po nás bude někdo chtít něco platit. Opakovaně jsme byli ujištěni, že NE!!!
Snad jsou mezi příznivci čtyřnohých mazlíčků i vdovy, imobilní, samoživitelky a bezdětné milovnice, aby dokázali pochopit, jak velký problém je pro pejska se dostat - jak z lidského hlediska, tak časového, finančního atd.
Hlavní bylo, že je živá.
Nejlepším a jediným naším dopravním prostředkem je starý favorit. Po cestě jsme přišli v serpentinách, které u nás na jihu nemáme a objížďkách a děsivém průjezdu Prahou o výfuk, rozbili jsme brzdy ... a úděsné vedro odstúněme.
Náhled volala paní z útulku, že bude chtít peníze. Byli jsme zděšeni, protože jsme měli na cestu pouze minimum - na benzín a plyn, kvůli tomu, že se tak krade, mohly by je ztratit atd.
Po telefonu nám nebylo řečeno, kolik že to nakonec budou chtít - prý se nějak dohoneme.
Když se konečně po šíleném hledání našel útulek, první co bylo, že Barborka je skutečně na živu, ovšem v dost zbědovaném stavu.
Dnes jsme ji vykoupali, ostříhali, zkrátili drápky, vyčistily ouška a vytrhali z nich chlupy, odčervili, dali ji pipetku proti parazitům, která má účinek i na srdeční červy a svrab, nechali údělat kompletní rozbor stolice, protože v bytě je těžce nemocná osoba v požehnaném věku 88let s těžkou cukrovkou a lupénkou, která se nesmí v žádném případě ničím nakazit.
Z pěti a půl vážila u veterináře jenom 3,5kg!!!!! - šíleně hubená. Nikdy nebyla velký jedlík, ale tohle už je vážně kostra.
Jedna paní v útulku nechtěla mít s námi nic společného, tak si zavolala podle všeho dceru, která nám sdělila, že sice po telefonu původně říkala, že nechce peníze, ale zároveň si MYSLELA, že dáme nějaký příspěvek na krmení, když tam Barborka byla cca 14dní. Představovali jsme si tak 200Kč. Takže částka 600Kč, což by prý mělo být na 2pytle 15kg granulí pro ostatní psy, nám v jejím podvyživeném stavu přišla absurdní.
Když jsme se cítili, podle našeho názoru, právem rozhořčeni, tvrdila něco v tom smyslu, že děláme drama.
Ikdyž jsme jí vyjmenovali, čím jsme si prošli, abychom Barborku odvezli, tak ještě navrhla, abychom někam dojeli ty 2pytle koupit - absurdní - představte si hledat nějakou konkrétní budovu apod. ve velkém městě, kde jste nikdy nebyli s rozbitým autem a dvěma malými dětmi po 4hodinách jízdy autem a 28stupních horka.
To ještě tvrdila, jakou nám dělá laskavost, protože kdyby si účtovala na celých 14dní pobytu, tak bychom měli správně zaplatit cca 2100Kč - dle jejích slov.
Mimochodem jsem nyní narazila na tyto stránky útulku, kde je v ceníku uvedeno za předání očkovaného psa 200Kč, 1den pobytu 60Kč - což by bylo 840Kč nikoli 2100Kč, za převoz 100Kč, odchyt 100Kč...
U toho se ještě zastavím, protože původně nám bylo po telefonu sděleno, že ji tam někdo přivedl, a na místě, že šlo o odchyt, který je nutno zaplatit.
Ve výsledku bylo uhrazeno požadovaných 600Kč, které měli být na krmení, ovšem na vystaveném dokladu je psáno odchyt a pobyt. Takže nic co s tímto útulkem souvisí na nás nepůsobí věrohodně.
Jedním z dalších šoků byl také fakt, že pejsek prý mohl být už dávno udán, ale že hledali původního majitele - teď jsem ale našla na stránkách v rubrice nabídka bez fotky fenku, která by mohla odpovídat Barunce.
Vtip, ale špatný je v tom, že šlo o TETOVANÉHO a ČIPOVANÉHO pejska, se zálomkem na ocásku a jizvě (ikdyž dobře zhojené) po císařském řezu a operovaném kloubu (což by možná veterinář mohl při RTG poznat - jizva totiž není na první pohled patrná), takže jeho identifikace a nalezení původního majitele se mohla odehrát s použitím pár telefonátů či mejlů skutečně snad ještě týž den, co se do útulku dostala.
Pracovnice útulku ani netušili, že jde o čistokrevního pejska s PP - takže o jejich odbornosti také pochybuji. Je zřejmé, že skoro 8mi letý pejsek, který nechodí na výstavy, nemá výstavní sestřih - kolem nás chodí mnoho kokršpanělů, bišonků apod., kteří jsou takřka do hola.
Celá kauza na mne působí velmi podezřele - ikdyž jsme pejska neopustili, neutekl nám, a za každou cenu jsme ji okamžitě vzali zpět domů, stálo nás to zatím skoro 4tis Kč (náklady na poplatek v útulku, cestu, veterinární ošetření...atd).
Všechno to píši proto, jestli si vůbec někdo takových milujících majitelů váží a ti, co na první pohled pomáhají zvířatům takové lidi svým postojem a přístupem neodrazují.
Ten, kdo psa vyhodí není zpravidla potrestán. Ten, co si vezme nějakého z útulku je oceněn a má úlevy. A co ten, který bojuje za původního psa?!?!?! Nebojím se říci, že jsme doslovali riskovali vlastní životy a zdraví, obětovali čas, peníze, a ještě je na nás koukáno jako na labilní.
Pokud jde o časový sled - Barborka mohla být nebýt liknavosti již dávno doma. Ani údajná hlídka policie totiž neidentifikovala číslo čipu, ani 14dní nikdo v útulku, takže prodleva je opravdu značná a hlavně zbytečná. Říkáme si, má-li vůbec tedy v dnešní civilizované a ztechnizované společnosti cenu udělat pro svého miláčka maximum, což je očipovat ho, když systém stejně nefunguje tak, jak má!!!
Prosím všechny milovníky pejsků, aby Barborce držely pěsti, protože má velký průjem s krví, aby byla brzy v pořádku, v kondici a spokojená.
Děkuji a přeji všem majitelům pejsků, ať nikdy takovou zkušenost nemusí zažít.

Celé téma:

  • Není útulek jako útulek aneb zkušennosti ze života (12.6.2008 1:20 83.208.196.18)
Odpovědět na příspěvek
Nadpis:
Text:
Kontrolní kód captcha
Opište prosím do okna text z obrázku (6 znaků) - jedná se o odfiltrování spamu.
 
 
 

 
TOPlist